Великий піст 2021 що можна, а що не можна їсти і робити

ЗМІСТ СТАТТІ:

Великий піст 2021 що можна, а що не можна їсти і робити

Фотогалерея: Що можна, а чого не можна в Великий пост?

Усвідомлений Великий піст наступає в житті кожного православного християнина. Добре, якщо тпопорадиція щеплена віруючими батьками з дитинства. Але якщо людина вирішила познайомитися з нею в дорослому віці, то у нього виникає найголовніше питання: «Що не можна робити і їсти у Великий піст, а що можна?». Сьогодні спробуємо відповісти на нього максимально докладно.

Що дозволено в Великий пост?

Російська православна церква має певний статут, в якому прописані вимоги до продуктів в період Великого посту. Ось тільки життя міського жителя і ченця значно відрізняється в плані харчування, тому не кожній людині вдається його дотримуватися. Тому є деякі дозволу. Розглянемо ряд продуктів, які дозволені в період посту.

Соняшникова олія

Згідно монастирським статутом, є рослинна олія в період очищення можна тільки у вихідні дні, але бувають і виключення. Для мирян масло – це продукт, який вживається щодня. Якщо його немає, то замінюють маргарином, оливковою олією, рослинним жиром і т. П.

Мед і вода

В пост мед дозволено вживати, головне – не переїдати. Адже головною метою посту є очищення організму і думок за рахунок відмови від звичайних страв, хоч і не на тривалий термін. Вода міститься у всіх живих організмах, її можна пити навіть під час очищення. Однак рекомендується обмежити її кількість за 6 годин до сну.

Риба та інші морепродукти

Рибу в період посту можна їсти на Благовіщення і у Вербну неділю. Нерідко рибу в Великий пост благословляється їсти вагітним і годуючим, учням і тим, хто зайнятий посиленим розумовою або важкою фізичною працею.

Кальмари, креветки та інші морепродукти, далеко не всі росіяни вживають в щоденній їжі, але під час посту їх можна їсти, головне – не переїдати.

Читати молитви

Не рекомендується нехтувати молитвами і пропускати богослужіння. Деякі люди запевняють, що можна користуватися будь-якими варіантами звернення до Бога, але священики рекомендують читати покаянну молитву Єфрема Сирин, Акафіст Божественним Страстям Христовим і т. П.

Що заборонено в Великий пост?

Під час Великого посту не рекомендується значно змінювати свій звичний раціон або сідати на жорсткі дієти, все це може негативно позначитися на здоров’ї людини. Але і грішити не рекомендується. Щоб цього уникнути, потрібно напевно знати про те, які продукти заборонені в даний період.

Великий піст 2021 що можна, а що не можна їсти і робити

М’ясо і тваринні продукти

Заборона обумовлений тим, що людина в цей період тілом і духом повинен прагнути до Бога, а тваринна їжа помітно обтяжує. Після прийому в їжу м’яса організм насичується і далеко не кожен після настільки ситної вечері зможе встати на молитву. Відмова від м’яса і продуктів тваринного походження (яйця, сир, молоко) є найпростішим і найлегшим кроком на шляху до посту.

Алкогольні напої

Багато людей звикли відзначати свята з алкогольними напоями на столі. Але при очищенні цього слід уникати. Вино, горілку, пиво та інші міцні напої замінюють квасом, соком, какао, кави або звичайною водою.

заводити дитину

Будь-яких обмежень по зачаття дитини не існує. Однак церква рекомендує утримуватися в цей період, адже розум і думки повинні бути чисті, зайняті молитвами та іншими зверненнями до Бога.

Але якщо так сталося і вагітність наступила, то не варто зациклюватися на цьому і вважати дитини збитковим. Адже утримання можливо тільки за обопільною згодою дружини і чоловіка, а не завжди постять обидва. І пам’ятайте, що зачаття трапляється з волі Господа і ніщо не може цьому перешкодити.

Великий піст – це час, в яке люди очищаються духовно. Одні відмовляються від певних продуктів харчування, інші читають молитви, треті використовують обидва методи. А як бути і від чого відмовитися, кожен вирішує самостійно. Головне в Великий піст – це ваш духовний ріст.

Similar Posts

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code